VMware VMDK disk alignment stuff

VMware VMDK disk alignment stuff

VMware VMDK disk alignment stuff 150 150 Roderick Derks

De meest eenvoudige manier : start regedit

– Ga naar HKLM\System\MountedDevices

Daar heb je alle drives, een voorbeeld:

"\\DosDevices\\C:"=hex:ea,c5,5a,0c,00,7e,00,00,00,00,00,00

De eerste 4 waardes is een disk identifier. De twee waardes daarop geven het begin van de partitie aan, maar in omgekeerde volgorde: dus 7E 00 (32256)

Dus op byte 32256 begint onze partitie. Elke sector is 512 bytes groot en dat betekend dat onze partitie begint op 32256 / 512 = de 63ste sector. Dit is dus niet aligned. Afhankelijk van je diskarray kan het beter zijn dat je partitie begint op de 64ste sector, 128ste of zelfs 256ste sector.

Gaat het om een tweede, derde of hogere partitie dan moet de berekening op een even getal uitkomen op een veelvoud van 64, 128 of 256…

Zolang ik met basic disks (en dus partities) werkt klopt je verhaal volledig. Echter zodra ik een basic disk, met daarop een uitgelijnde partitie, converteer naar dynamic raak ik het spoor bijster. De primaire partitie wordt, als gevolg van (of onderdeel van) het conversieproces automatisch omgezet in een simple volume.

Bekijk ik vervolgens de registry op de door jou aangegeven lokatie dan staat er de volgende waarde:

…=hex:44,4d,49,4f,3a,49,44,….

de relevante waardes (5e en 6e) leveren mij nu dus omgekeerd 493a op, oftewel 18746. 18746 is niet deelbaar door 64, 128 enz.

Dus mijn vraag is hoe dit nu zit. Is dit simple volume (wat vóór het converteren nog een uitgelijnde primaire partitie was) nu na de concersie nog uitgelijnd, of gebeurt er "iets" met de alignment van een volume of partitie op het moment dat de onderliggende disk van basic naar dynamic wordt geconverteerd?

Als iemand de laatste vraag kan beantwoorden?? Graag!

Beantwoorden kan ik niet maar ik heb wel 2 vragen:

Waarom zou de allignment wijzigen als je wijzigt van basic naar dynamic disks? Volgens mij blijft de allignment gelijk dus goed (of fout) maar dit is slechts een aanname!!!

Mijn andere vraag is waarom gebruik je dynamic partitions? Als je de disk hebt vergroot en de partitie wilt uitbreiden, dan heb je volgens mij een zelfde/beter resultaat met het vergroten van de disk (vmdk file met bijvoorbeeld `vmkfstools` op de linux prompt) en de partitie (met `diskpart` op de windows commandline).

Bij het gebruik van een extra partitie (op de zelfde of andere disk) met behulp van dynamic disks weet je namelijk niet altijd of de extra ruimte ook weer 'alligned' is.

volgens mij gaat diskpart, alignment en dynamic disks niet samen:

http://communities.vmware.com/message/569411

Roderick Derks

Liefhebber van fietsen, van het oplossen van IT puzzels, en van het delen van informatie om anderen te helpen.

All stories by:Roderick Derks

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Your Name (required)

  Your Email (required)

  Subject

  Your Message

   Your Name (required)

   Your Email (required)

   Subject

   Your Message