Terugblik op 2012: volledig panyagua!

Terugblik op 2012: volledig panyagua!

Terugblik op 2012: volledig panyagua! 200 148 Roderick Derks

Altijd goed even kort terug te blikken en dan snel weer verder gaan. Met de wetenschap dat in 2012 alles is veranderd door de komst van een kleine waarmee het fietsseizoen enigzins overhoop werd gehaald dacht ik dat het lijstje met prestaties heel kort zou zijn. Maar terugkijkend valt het mee dus ik heb het maar snel even opgeschreven zodat het nu officieel op het blog staat dat nu ook weer ergens toe dient.

 

 Alhoewel er voor 2012 meerdere cyclo’s in de planning stonden is het maar bij één gebleven. Heel vreemd is dat niet omdat Elles haar beide polsen brak in het voorjaar waardoor de cyclo La Look en Challenge Vercors afgezegd moest worden, ritten die mij goed liggen. Ook geen Ronde Picarde of La Cyclo Manche in september omdat de kleine prachtige Juul net was geboren, eveneens koersen die mij goed liggen. Dit in tegenstelling tot lange ritten in de Alpen die ik in vergelijking met de berggeiten enkel harkend en zwoegend probeer te overleven.

{boxplus href=”images/stories/cycling2013/2012_00.jpg” title=”Juul 20-08-2012″ rel=boxplus-gallery theme=darksquare} {/boxplus} {boxplus href=”images/stories/cycling2013/2012_01.jpg” title=”Col de la Madone Februari 2012″ rel=boxplus-gallery theme=darksquare} {/boxplus} {boxplus href=”images/stories/cycling2013/2012_07.jpg” title=”Netapp 400m sprint” rel=boxplus-gallery theme=darksquare} {/boxplus}

 

Dit jaar heb ik weer schema’s van Frank Senders gebruikt voor de Tacx en buiten (tot juni). Dat werkt fantastisch en ik merk dat mijn lichaam langzaam wordt omgeschoold naar dat van een fietser ook al ben ik de 40 al gepasseerd. Wat zijn de noemenswaardigheden en prestaties van 2012? Een korte samenvatting:

 • 10.601 kilometer (excl 750 woon-werk kilometers), 366 uur, 42.300 hoogtemeters
 • Week trainen als een prof in Nice begin maart, fantastisch!
 • Weekend trainen in de Eiffel eind maart, supertoll
 • KlimClassic, Klimmen-Monchau-Klimmen, Le Tour du Fou Pédalant
 • Cyclo La Ventoux, très dure maar een hele goede tijd (goud in leeftijdscategorie jonger dan die van mij en de beklimming vanuit Bedoin in 1:34 uur)
 • Alpe d’Huzes (6x) en € 2.500,- opgehaald en met het team € 32.000,- en 6.600 hoogtemeters op een dag.
 • Ronde van Rooi (2e plaats) na een splijtende demarrage op 4km
 • 40 Strava KOM titels (nagenoeg allen solo gereden) waarbij alle bruggen en viaducten in en om Den Bosch en de afdaling van de Ventoux naar Malaucène (97 per uur topsnelheid)
 • Winnaar Netapp 400 meter Tacx Sprint tijdens VMWorld congres Barcelona in oktober. Deze sprint wordt meestal gewonnen door ijzersterke rugbymonsters die geen meter kunnen fietsen, dus het was vrij bijzonder dat er nu een echte fietser gewonnen had
 • Het gewonnen trainingskamp met Team Netapp-Endura in januari 2013 in Almería (Andalusië), supergaaf. De profs rijden een medium zware rit met gemiddeld 320 watt…
 • Talloze geslaagde ontsnappingen tijdens de CCJB ritten
 • Alle CCJB eindsprints gewonnen (op één na vanwege een haperend schakelmechanisme, ik weet nog dat Raymond omkeek en je zag hem denken “Wat krijgen we nou?”). En in aanloop naar de sprints veruit het meeste kopwerk gedaan: dat is echt een winstpunt dit jaar.
 • CCJB Renner van Jaar 2012, een waar hoogtepunt waar ik drie jaar keihard voor heb getraind
 • Geleerd wat rode eitjes (steroïden) en Edgar (EPO) zijn. Zelf enkel op panyagua (pan y agua, water en brood) gereden.

 

{boxplus href=”images/stories/cycling2013/2012_02.jpg” title=”Cyclo La Ventoux June 2012″ rel=boxplus-gallery theme=darksquare} {/boxplus} {boxplus href=”images/stories/cycling2013/2012_03.jpg” title=”Alpe d’Huzes June 2012″ rel=boxplus-gallery theme=darksquare} {/boxplus} {boxplus href=”images/stories/cycling2013/2012_04.jpg” title=”Strava: een van de 40 KOM’s van 2012″ rel=boxplus-gallery theme=darksquare} {/boxplus} {boxplus href=”images/stories/cycling2013/2012_05.jpg” title=”Almerïa Andalusië, reis gewonnen in 2012″ rel=boxplus-gallery theme=darksquare} {/boxplus} {boxplus href=”images/stories/cycling2013/2012_06.jpg” title=”CCJB Renner van het Jaar 2012: De Gouden Stuurdop” rel=boxplus-gallery theme=darksquare} {/boxplus}

 

Wat kunnen we hieruit concluderen? De ontdekking van Strava was meer dan welkom, het heeft me gemotiveerd om te blijven trainen door de KOM’s te rijden is mijn sprint beter geworden. Ik wist soms van te voren dat ik over bepaalde bruggen met meer dan 50km per uur zou rijden.

En verder dat verbeteringen voornamelijk te halen zijn in goed trainen, eten en slapen en niet zo zeer in duur en goed materiaal. En dat ondanks flinke fysieke problemen met rug en schouder er toch hard gereden kan worden door gedrevenheid en discipline, door pijn te kunnen lijden en jezelf te willen testen en uitdagen op een gezonde manier. Door de liefde voor het fietsen.

Op naar de lente van 2013.

Roderick Derks

Liefhebber van fietsen, van het oplossen van IT puzzels, en van het delen van informatie om anderen te helpen.

All stories by:Roderick Derks

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Your Name (required)

  Your Email (required)

  Subject

  Your Message

   Your Name (required)

   Your Email (required)

   Subject

   Your Message