La Ronde Picarde 2010 (video)

La Ronde Picarde 2010 (video)

La Ronde Picarde 2010 (video) 150 150 Roderick Derks

Een week na La CycloManche is het circus La Grand Trophee verhuisd naar Abbeville in het departement La Picardie, zo’n 100 kilometer onder Calais. De rivier La Somme mondt hier uit in de zee en dit overgangsgebied tussen zout en zoet water is erg mooi. Er zijn leuke dorpjes met prachtige kustlijnen, vooral als het eb is en hele waddengebieden vrijkomen valt er genoeg te bekijken.

 

Echter, aan die uitzichten hebben de renners maling als er met 40 tot 45 in het uur langs de kustlijnen gereden moet worden. Zeker als je alleen achter je groep aan moet omdat je net een “Schleckje” hebt gehad. “Een Schleckje hebben” staat voor een schakelprobleem op een steile helling waardoor je geparkeerd komt te staan, net zoals Andy Schleck in de Tour de France van 2010 op de Tourmalet. Zoiets overkwam ook mij op de steilste helling van het parkoer in Ault na 70 kilometer omdat mijn versnellingsapparaat niet werkte. Dit betekende voor mij een achtervolging van 28 kilometers. Ik pikte onderweg zes anderen op maar deze konden niet of nauwelijks meewerken, sommigen moesten lossen. Ik wilde perse de groep bijhalen maar die reden net flink door. In de duinen kon ik ze zien en de tijd meten. Een minuut, 50 seconden, 45 seconden… Potverdorie, ik reed steeds 42 per uur, dat hou ik geen hele dag vol! Jullie de hond! ( ik begrijp dat je deze uitdrukking niet kent, klik op de link en lees het artikel en voeg de expressie toe aan je vocabulair).

Na de 1e ravitaillering hield de groep iets in en kon ik op kilometer 98 aansluiten, met drie overgebleven verstekelingen in mijn wiel. Ik kwam overeind, trok professioneel mijn truitje recht en stak mijn beide handen in de lucht alsof ik als eerste over de finisch kwam. Felicitaties kreeg ik van de mannen ik al die kilometers op sleeptouw had genomen.

Mooi resultaat, maar buiten het zicht van de camera’s. En het was de eerste 60 kilometer al zo hard gegaan dus ik moest nu echt uitrusten. Blijkbaar was men wat vermoeid want het tempo zakte wat in en dat was voor mij even lekker. De groep bestond nog uit 60 man.

In dezelfde groep rijdt ook de Ben Forsyth, de Schot waarmee ik tijdens La Look succesvol ontsnapte 15km voor de finish. Nice memories waar we onderweg nog even over napraten. Maar helaas zie ik hem niet meer over de finish komen vandaag.

Na kilometer 150 voelde ik me weer beter worden en reed ik naar voren. De laatste klimmetjes zat ik goed voorin, ik had alleen niet genoeg kracht voor een mooie ontsnapping. Na 187 kilometer kwam ik van de nog 35 overgebleven man als 8e over de streep. Dat betekende een 21e plaats in mijn klassement, goed genoeg voor een vijfde stek in het eindklassement van Le Grand Trophee. Leuk!

Die avond voegden Elles en ik ons bij het Diner du Grand Trophee, mooie fietsverhalen aangehoord van o.a. Ruvar Spauwen (aankoment cyclo-talent), en een aantal symphatieke Belgen waar we bij waren aangeschoven die alle 11 de cyclo’s hadden gereden. Daar kreeg ik te horen dat ik de vijfde plek had gehaald, en dat werd beloont met een mooie set Keo Look pedalen, een bidon en een schitterend stripboek. Met maar zes gereden cyclo’s in de Trophee geen slecht resultaat. Na mijn prijzengeld in het criterium van Gilze is het wederom kassa. Ja, je moet er wat bloed, zweet en tranen voor over hebben maar al die uren en kilometers betalen zich uit!

Op zondag hebben Elles en ik nog langs de kust gereden op weg naar Calais over de D940. Mooie uitzichten met aan de horizon de kust van Engeland. Zondagavond aangekomen in Nederland nog even naar de Parade in Den Bosch geweest om een borrel te drinken op het Bosche culinaire festival. Daar waren die middag de jongens van mijn fietsclub CCJB geland nadat ze een mooie rit hadden gereden op zaterdag en zondag van Den Bosch naar Dusseldorf en v.v.. Speciaal georganiseerd met volgwagens (waaronder die van de professionele Milram ploeg uit de Tour) en een ontvangst in Dusseldorf door allerlei officielen. Mooie verhalen, jammer dat ik daar niet bij kon zijn, wie weet volgend jaar.

La Ronde Picarde Master totaaluitslag: 80e vd 353
La Ronde Picarde Master klassement D: 22e vd 78 en 279 punten
Grande Trophee klassement D: 5e  met 1516.2 punten.

Roderick Derks

Liefhebber van fietsen, van het oplossen van IT puzzels, en van het delen van informatie om anderen te helpen.

All stories by:Roderick Derks

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Your Name (required)

  Your Email (required)

  Subject

  Your Message

   Your Name (required)

   Your Email (required)

   Subject

   Your Message