Hartslagzones volgens Karvonen

Hartslagzones volgens Karvonen

Hartslagzones volgens Karvonen 150 150 Roderick Derks

Overslagpols en melkzuurgehalte

Tijdens een Fiets Ergometer test wordt onder andere je 2Mmol en 4Mmol hartslag bepaald, met andere woorden, je “aerobe” en “anaerobe” drempel. Ook de overslagpols kan berekend worden.

Meestal houdt zo’n test in dat je om de 3 minuten een hoger wattage moet trappen, na een rustige opwarming.Bij elke 3 minuten-stap wordt er in je oor geprikt en wat bloed afgenomen. Hieruit wordt het melkzuurgehalte bepaald. Natuurlijk wordt ook je hartslag gemonitord, en eventueel je zuurstofverbruik en ademvolume, waardoor men de VO2 MAX kan bepalen In principe gaat zo’n test tot ‘de uitputting’, het laatste blokje van 3 minuten dat je kan volmaken bepaald dan ook je maximale hartslag.

 

De 4Mmol grens is de hartslag (HRT) waarbij je lichaam door de inspanning meer melkzuur produceert, dan er door het bloed kan afgevoerd worden. Als je hierover gaat, dus een hogere hartslag hebt, ga je verzuren. Dus iemand wiens bloed bij een HRT van 160 een melkzuurgehalte van 4 Mmol heeft, tijdens een inspanning, kan ervan opaan dat hij boven die HRT van 160 zal verzuren (in het ROOD zal rijden) Men noemt dit ook wel ‘in weerstand’ gaan.

In principe ligt je overslagpols een paar slagen onder de 4 Mmol grens. Hoe wordt die overslagpols bepaald??
Bij het aflezen van de kurve, gevormd door je hartslag en het melkzuur in je bloed, zit er op zeker moment een sterke knik naar boven, de hartslag bij die knik is je overslagpols, de knik noemt men het overslagpunt.
Maw, de overslagpols is de overgang van sterke verzuring naar extreem sterke verzuring.

Hoe beter je getraind bent, hoe verder de hartslag van 4Mmol BOVEN de overslagpols ligt.

Als je minder goed getraind bent, ga je snel in een ongekontroleerde verzuring, maw de zuurtegraad in je bloed stijgt sterk en de knik in de kurve ligt achter of gelijk met de 4Mmol grens.
Dit is niet zo goed, maar door training kan je deze knik opschuiven en de 4Mmol grens naar boven verplaatsen, dus aan een hogere hartslag.

Roderick Derks

Liefhebber van fietsen, van het oplossen van IT puzzels, en van het delen van informatie om anderen te helpen.

All stories by:Roderick Derks

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Your Name (required)

  Your Email (required)

  Subject

  Your Message

   Your Name (required)

   Your Email (required)

   Subject

   Your Message