Fietstraining en Tacx Cosmos update

Fietstraining en Tacx Cosmos update

Fietstraining en Tacx Cosmos update 200 150 Roderick Derks

Begin december 2009 ben ik begonnen met mijn eerste trainingsschema’s van Frank Senders voor de Tacx en buiten. Dat is al weer twee maanden geleden dus tijd voor een eerste tussenstand.

Het is de eerste keer dat ik mij met behulp van op maat gemaakte trainingsschema’s voorbereid op een nieuw seizoen. Het bevalt me prima. De schema’s maken het rijden op de Tacx interessant en ik voel dat ik sterker word.

De trainingen voor de Tacx zijn gebaseerd op wattages, tijdsduur, cadans en verzet. Er zijn drie soorten Tacx trainingen die ik uitvoer: traptechniek, kracht en aeroob. De eerste twee duren zo’n één à anderhalf uur en de aerobe trainingen anderhalf tot soms drie uur. Op de Tacx train ik nu wekelijks vier tot vijf keer en in het weekend rij ik één of twee keer op de MTB in het bos en dat varieert van twee tot drie uur.

Mijn hartslag blijft in de Tacxtrainingen behoorlijk laag, gemiddeld rond de 122 en tijdens blokoefeningen rond 135 tot 140 bpm met pieken van ongeveer 150 tot 165. De wattages zijn in de afgelopen twee maanden geleidelijk omhoog gegaan terwijl de hartslagzones waarin ik rij hetzelfde blijven. Daaraan kun je dus al zien dat ik vooruit ga. Op de MTB rij ik wat harder, maar nog steeds in een tempo dat ik twee uur in de duinen en het bos makkelijk vol kan houden.

Het resultaat is opvallend. Voorheen belandde ik bij tempoversnellingen of klimmetjes al snel in de hoge hartslagzones, nu is dat niet meer het geval. Het is zelfs moeilijk om mijn hartslag hoog te krijgen. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Verder is het eenvoudiger om langere tijd hetzelfde strakke tempo vol te houden.

M’n Tacx Cosmos doet het bijna helemaal goed. Ik heb problemen met de hartslagregistratie door het console, die faalt telkens na 30 minuten of iets langer. Alles heb ik al geprobeerd om dit op te lossen en nu gebruik ik mijn Garmin om de hartslag te meten. De Tacx support is ronduit slecht. Ik ben al maanden bezig om mijn console om te ruilen, maar daar willen ze bij Tacx niet aan. Ik mag ‘m opsturen en dan ben ik ‘m drie weken kwijt, en dat wil ik natuurlijk niet. Langsbrengen is ook geen optie voor hen. Heel vervelend. Verder zijn er twee bouten afgebroken die de staande staven verbinden met de liggende buizen. Heel apart. Daar moet ik nog over bellen maar door de eerdere ervaringen met de supportdesk heb ik daar niet zo’n zin in. Ook de software op de pc is slecht te installeren. Vooral als je al een oude versie hebt geinstalleerd en daarna een nieuwe versie wilt gebruiken. Ik had er flink wat moeite mee en ik ben niet de enige volgens diverse fora op internet en andere fietsers die ik ken.

Conclusie: de Tacx Cosmos in combinatie met de zeer diverse schema’s van Frank Senders geven mij het gevoel heel goed bezig te zijn en dit maakt iedere training weer interessant. Ik kan makkelijk trainen wanneer ik wil en ben van niemand afhankelijk, ook niet van slechte weersomstandigheden. Ik heb dus alleen problemen met de onwillige en ook onbeleefde mensen van de Tacx supportdesk.

Begin maart na mijn trainingsstage op Lanzarote voer ik weer een nieuwe test uit op de Tacx. Dan kan ik mooi het verschil zien met de test van begin december. Ik zal de grafieken dan naast elkaar publiceren op de site, samen met de foto’s van een warm en zonning eiland waar ik dan op de fiets rondrij in gemiddeld 20 graden. Woehahaha….

Roderick Derks

Liefhebber van fietsen, van het oplossen van IT puzzels, en van het delen van informatie om anderen te helpen.

All stories by:Roderick Derks

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Your Name (required)

    Your Email (required)

    Subject

    Your Message

      Your Name (required)

      Your Email (required)

      Subject

      Your Message